מדריך לצמחיה באקווריום

אקווריום צמחיה טבעית​

כדי להקים אקווריום שהוא גם גן פורח צריך להתחשב באלמנטים רבים, אקווריום צמחייה מיועד למגדלים מנוסים יותר, הוא נחלק לאקווריום High Tech שמצריך צידו מיוחד, ול- Low Tech שמצריך מעט מאוד אביזרים נלווים אך הוא מתאים לנפחים קטנים יותר, כמו כן דגים מסוימים אינם מתאימים לאקווריום מהסוג הזה בגלל שהם זוללים את העלים בכל פה.

המרכיבים החשובים ביותר לאקווריום צמחיה

מצע– כמו צמחי היבשה גם צמחי האקווריום זקוקים למצע, המצע מכיל שכבות של כבול חמרה, פומיס ועוד… תפקידו לספוח את חומרי הדישון ולשחרר אותם לאט, כמו כן הוא משמש שכר נוח להשתרשות הצמחייה.

תאורה– כלל האצבע הוא שעוצמת התאורה תהיה לפחות 0.5 – 0.75 וואט לליטר, קיימות בשוק מגוון מנורות המיועדות לטיפוח צמחייה, והן נמכרות בחנויות לממכר דגי נוי, לכל קבוצת צמחים דרישות תאורה שונות לכן יש ללמוד על הצמח הנרכש ועל רמת התאורה הדרושה לו.

דשן – כן, גם הצמחים אוכלים משהו, דשן הוא התנאי הבסיסי לאקווריום פורח, הדישון מתבצע בערך אחת לחודש ומספק לצמחים את כל היסודות שיגרמו להם לשגשג.

פחמן דו חמצני  – תוספת CO2 חשובה ביותר לשגשוג הצמחים, קיימים מיכלים להזרמת פד"ח קבועה למי האקווריום וניתן גם לייצר פד"ח בבית עם שמרים וסוכר (וזה לא מתכון לעוגה), תוכלו ללמוד עוד במערכת הפורומים של Aqua.

אצות– האויב של אקווריום צמחייה- נלחמים בהם על ידי שילוב תאורה נכונה ודגים זוללי אצות, כאשר משיגים איזון, ניתן ליהנות מהפריחה.

צמחי המים מותאמים לתנאי הגידול המיוחדים שבמים. אותם גורמים המשפיעים על צמחי היבשה משפיעים גם על צמחי המים. ואולם צמחי היבשה אינם מסוגלים להתקיים בבתי גידול מוצפים במים. אמנם, המים כשלעצמם אינם מזיקים להם, אבל תנאי סביבה אחרים מונעים את גידולם. כמות החמצן במים, מידת חדירת האוראל המים, טיב המים, הטמפרטורה והרכב הקרקעית – הם התנאים המיוחדים שאליהם מותאמים רק צמחי המים.

כמות החמצן ואיכות המים

כמות החמצן המומס במים הוא גורם מגביל לחיים במים. מסיסותו הנמוכה של החמצן במים גורמת לכך שריכוזו במים נמוך מאוד לעומת ריכוזו באוויר. ריכוז החמצן המומס במים יורד עם הירידה לשכבות עמוקות ויורד עם עליית הטמפרטורה. עוצמת האור היא גורם אקולוגינוסף המגביל לעיתים את הצמיחה במים. עוצמת האור המגיעה לעומק המים היא נמוכה. ככל שעכירות המים עולה, כמות האור החודרת למעמקים קטנה.

איכות המים משפיעה אף היא על הרכב הצומח. במים המכילים תרכובות אורגניות ואי-אורגניות שונות (כגון מי ביוב) שורדים רק מינים מעטים של צמחים. טיב הקרקע בתשתית מקווה המים משפיע על הרכב הצומח. תשתית חרסיתית תורמת להתפתחות טובה יותר של צמחי מים, מאשר תשתית חולית. עוצמת הזרימה של המים משפיעה על הצמחים. זרימה חזקה במקווה המים עלולה לעקור את הצמחים ממקומם. התנודות בטמפרטורה בבית גידול מימי מתונות ביותר, ורוב צמחי המים מתפתחים ופורחים בקיץ, בעוד שבחורף הם שרויים בתרדמה.

פרמטר חשוב נוסף בהקמת האקווריום הוא בחירת הדגים, לכל משפחת דגים מאפיינים המיידים אותה ודורשים טיפול בהתאם.

בחווה תוכלו להתרשם מחדר תצוגה עם מגוון גדול של צמחי מים לאקווריום ומגוון צמחי בריכה

מדריכים נוספים

דילוג לתוכן