מה צריך כדי להקים אקווריום

כמה פעמים נתקלנו באקווריומים עם תכשיטים צבעוניים בצורת דגים שמשייטים בו ורצינו את היופי והשקט הזה בשבילנו? אקווריום יכול להיות פריט עיצובי נהדר, חוויה של רוגע אמיתי לאנשים רבים בכל הגילאים ולסוגי אוכלוסייה מגוונים.
בואו ונלמד מהם הפרטים החשובים כאשר נרצה להקים אקווריום כזה לעצמנו:

בטיחות

היזהרו בחשמל!
האקווריום עתיר מכשירי חשמל ויש להיזהר בטיפול בו ובמכשירי החשמל שלו, אל תבצעו את הטיפול בו יחפים, והקפידו לבדוק את תקינות הציוד מפעם לפעם, גופי חימום מועדים לפורענות, מדובר במבחנה דקה שאסור שתיסדק! עם כל זה החברות המייצרות מכשירי חשמל אלו מקפידות על כללי בטיחות נוקשים ומחומרים טובים.

ציוד הכרחי להקמת אקווריום

1

מיכל אקווריום
למתחילים כדאי אקווריום של עד 100 ליטרים, המתקדמים יידעו כבר מה הם צריכים לאחר רכישת נסיון.

2

פילטר
לניקוי של המים באופן עקבי. עוצמת הפילטר נקבעת לפי גודל המיכל ובעלי החיים בו.

3

גוף חימום
מרבית דגי הנוי רגילים לתנאי טמפרטורה אידיאלים עבורם. על מנת לווסת את חום המים גם בחורף, יש להצטייד בגוף חימום.

4

משאבת אוויר ואבן אוויר
מספקים אוויר למים, ומאפשרים לדגים לנשום בנוחות.

5

תאורה
קיימים סוגי תאורה רבים לאקווריום, אשר נועדו גם הם לדמות את סביבת החיים הטבעית של הדגים, אור השמש.

6

חצץ
למצע באקווריום תפקידים רבים, החל מהקנית תחושת טבע לדגים, נוי, ועד לסינון ביולוגי.

7

דקורציה
דקורציה נעשית לא רק עבור היוי באקווריום. גם פה יש תפקיד חשוב בדימוי סביבתו הטבעית של הדג, קיום מקומות מסתור, וחפצים שונים עליהם גדלות בקטריות אשר תורמות לאיזון האקווריום.

8

מזון איכותי
מזון איכותי לדגים מספק להם את האנרגיה הנדרשת, שומר על בריאותם ומחזק את הצבעים שלהם.

9

פילטר
לניקוי של המים באופן עקבי. עוצמת הפילטר נקבעת לפי גודל המיכל ובעלי החיים בו.

ציוד נלווה
מלבד רשימת הציוד המינימלית הנדרשת, ישנם אביזרים שונים שאולי תרצו או תצטרכו על מנת להקל ולשמור על הטיפול באקווריום, החל מרשת, מנקה רפש, ספוגים, פחם, מינרלים ותוספים שונים לצמחים ולמים, תרופות לדגים ועוד.

גידול של דגי נוי בבית יכול להיות תחביב מהנה ומעשיר לכל העוסקים במלאכה. אקווריום הדגים הופך בקלות לרהיט יפיפה, לקישוט מרהיב שתורם לעיצוב האסתטי ולאווירה נעימה בחדר בו הוא מוצב. עם זאת, מאחר שהאקווריום צריך להיות מקום המחיה של הדגים, נדרשת מאתנו שימת לב למספר גורמים בטרם הקמת האקווריום.

האקווריומים השונים נבדלים זה מזה בגודל, בצורה, בעובי הזכוכית, בעיצוב, ובהתאם לכך גם במחיר ובסוגי הדגים שמתאימים לגידול בהם. נפח אקווריום גדול מאפשר איכות מים טובה יותר ולכן תוחלת חיים ארוכה יותר לדגים, בהינתן שמתקיימים שאר התנאים הנחוצים (ראו למשל "אחזקה שוטפת" בתחתית הדף). מיותר לציין שאין להשתמש כאקווריום בכלי שהכיל קודם לכן כימיקלים מסוכנים לצמחייה ו/או לדגים.

ראשית, הדבר הטריוויאלי והחשוב ביותר לבדיקה באקווריום חדש הוא קיום נזילות. לאחר שמילאנו את האקווריום במים ווידאנו שאין נזילות, יש לרוקנו ולהמשיך לפעול עפ"י השלבים בהעמדת אקווריום חדש.

שלבים בהעמדת אקווריום חדש

כאבל חימום תת-קרקעי. אם מתוכנן כאבל כזה באקווריום החדש, חשוב לדאוג לסידור מתאים של האקווריום עם התפסנים הייעודיים בקרקעיתו, עוד לפני הצבת החצץ. יש לחבר את האקווריום לתרמוסטט כך שפעולת החימום תיפסק ברגע שהמים יגיעו לטמפרטורה הרצויה.

מצע לצמחייה וחצץ. כאשר האקווריום מיועד גם לגידול צמחייה, מעל לכאבל –במידה והונח כזה- יש להניח את המצע לגידול הצמחים ולפזר את החצץ מעליו. מומלץ להשתמש בחצץ מסוג קוורץ בגודל של 2-1 מ"מ, ויש לשטוף אותו היטב בטרם הוספתו. החצץ צריך להיות מפוזר בצורה אסימטרית, באופן שבאחד משני צידי האקווריום גובה החצץ יעלה על גובהו בצידו השני, לקבלת צורה של שיפוע בחצץ.

הוספת מים. הוספת מים בעוצמה גבוהה ובצורה ישירה תשטוף את החצץ ואת מצע הצמחים. כדי למנוע מצב זה מצפים את תחתית האקווריום בניילון או בנייר כסף, ומעליו מניחים קערה נקייה, כך שהמים ייכנסו אליה בזרימה לא חזקה, וממנה יגלשו אל נייר הכסף.

שתילת הצמחים. כמובן, במידה ומתוכננים צמחים. ניתן לשתול את הצמחים מיד לפני פעולת המילוי של המים או אחריה. בניגוד לדגים, לצמחים לא נדרשת יציבות של המערכת באקווריום על מנת להתקיים. צמחים שמזרזים השגת יציבות של המערכת באקווריום ונחשבים לעמידים הם אכינודורוס אמזונה (Echinodorus amazonicus), היגרופיליה (Hygrophila) ווליסנריה (Vallisneria).

גוף חימום שאינו תת-קרקעי. אם לא נעשה שימוש בכאבל חימום תת-קרקעי, בשלב זה יש להניח את גוף החימום במקום המתאים. את גוף החימום מכוונים לטמפרטורה ממוצעת של 25°C-26°C.

פילטר חיצוני. בשלב זה מרכיבים את הפילטר החיצוני ומפעילים אותו. נזכיר כי יש יתרון לשימוש בשני פילטרים כאשר מדובר באקווריום גדול, אז יכול פילטר אחד להישאר פעיל בשעה שפילטר אחד עובר תהליך של ניקוי. אפשר להוסיף חומרים המנטרלים כלור וכלוראמין שנמכרים בשוק. כיממה לאחר הפעלת הפילטר מוסיפים את הבקטריה המרוכזת, ובכך מתחיל תהליך ההיתפסות שלה על מצע הפילטר. הוספה של מנות קטנות של הבקטריה עשויה לזרז את תהליך האיקלום, אך בסך הכל יש לקחת בחשבון תקופה של מספר שבועות עד להשגה של רמת איכלוס נדרשת, שבה אוכלוסית הבקטריות על הפילטר היא יציבה. מסיבה זו לאקווריום חדש נמנעים מלהוסיף דגים מסוגים רגישים.

הוספת הדגים. כנזכר לעיל, לאקווריום חדש כדאי להוסיף דגים מזנים עמידים בלבד, ובכמות קטנה יחסית, וגם זאת כעשרה ימים לאחר הוספת הבקטריה. חשיבות רבה להוספה של הדגים החדשים בשלבים. תחילה מניחים את השקית על פני המים לפרק זמן של כעשר דקות עד רבע שעה -בתנאי שבשקית יש די חמצן- ואז מוסיפים לה כוס ממי האקווריום. ממתינים כחמש דקות, וחוזרים על הפעולה של הוספת מי אקווריום והמתנה מספר פעמים בפרק זמן כולל של כחצי שעה. בשלב האחרון אנו מציעים להוציא את הדגים באמצעות רשת ולשחררם באקווריום, כך שהמים שבשקית לא יוספו לאקווריום. חשוב לסגור הרמטית את האקווריום על מנת למנוע מצב שהדגים החדשים ייזנקו מתוכו. בנוסף כדאי לכבות את התאורה ולהימנע מהאכלה ביום הראשון. בתקופה הראשונה יש להאכיל את הדגים במשורה, בהתחשב בכך שאוכלוסית הבקטריות שתוכל לפרק אוכל שלא נצרך, עדיין אינה יציבה. כלל אצבע לכמות מתאימה של מזון הוא הוספת כמות שהדגים מכלים תוך פרק זמן של 3-2 דקות. מזון מיותר שוקע בקרקעית, נרקב ומעלה את רמת האמוניום שבמים. נציין כי ניתן לשקול שילוב של דגים החיים בתחתית האקווריום וניזונים משאריות, דוגמת בוטיות (Botia), פלקוסטומוסים(Hypostomus plecostomus) וקורידורסים (Сorydoras), כמובן בהינתן שניתן לשלב בינם לבין זנים אחרים של דגים באקווריום. ראוי להזכיר כי לכל סוג של דג מתאים מזון ייחודי לו, המותאם לדרישות התזונתיות הספציפיות שלו.

מיקום – אין למקום אקווריום בסמיכות למקור חום דוגמת רדיאטור והסקה, או על יד מקור קור דוגמת פתח יציאה של מזגן. כמו כן מומלץ שלא להציבו בקרבת חלון; קרינה ישירה של השמש צפויה להאיץ התרבות של אצות שייתנו למים גוון ירקרק, וכמובן קיימת סכנה של התחממות יתר בימי הקיץ, במיוחד בארצנו החמה, שעלולה להביא למות הדגים. שיקול נוסף הוא בחירה של שטח בחדר שלא משמש למעבר תכוף של בני הבית, כדי לאפשר לדגים שבאקווריום שלווה יחסית ביומיום.
חשוב מאוד למקם את האקווריום על משטח מפולס שהוקצה עבורו. במידה ולא משתמשים ברהיט ייעודי לאקווריום, צריך לוודא שהמשטח שנבחר שווה או גדול בשטחו מזה של האקווריום, וכי ביכולתו לשאת את המשקל הרב של האקווריום המלא.

עזרים נלווים – פילטרים, גופי חימום, תאורה וחצצים
פילטרים: ככלל, ככל שהפילטר גדול יותר ובעל קיבולת טובה יותר כך תהיה איכות המים טובה יותר. פילטר מוצלח צריך לבצע סינון כימי וביולוגי של המים באקווריום, סינון מכני, ואף להעשיר את תכולת החמצן של המים ולתרום לתנועה ולזרמים במים. למשל, קיבול בקטריה גבוה בתוך הפילטר יקנה יתר יציבות למערכת הביולוגית. קיימים בשוק פילטרים פנימיים וחיצוניים, פילטר מפל, פילטר יבש-רטוב וסוגים נוספים.
גופי חימום: הדגים הם בעלי דם קר, ייצורים שחום גופם תלוי במידה מכרעת בטמפרטורת הסביבה. במקורות המים בטבע, בהם גדלים דגים, יש משרעי הטמפרטורות קטנים יחסית, מצב שיש לחקות על-ידי שימוש בגוף חימום יציב בעל תרמוסטט אמין. לדגים שונים יש טמפרטורות אופטימליות שונות. למשל, למרבית דגי הזהב מתאימה טמפרטורה של מעט פחות מ-20°C, לעומת כ-25°C למינים השונים של הדגים הטרופיים.
תאורה: לדגים ולצמחים נדרשת תאורה במשך של 8-10 שעות ביממה. תאורה ממושכת מידי יכולה לעודד התפתחות של אצות ולכן אינה רצויה. עוצמת התאורה הכדאית תלויה במימדי האקווריום ובסוגי הצמחים שבו.
חצצים: קיימים מספר סוגים של חצצים הנפוצים לשימוש באקווריום. ישנם חצצים נטרלים, שלא משחררים חומרים, דוגמת קוורץ. חצצים אלה מוצלחים לאקווריומים בהם הצמחים ו/או הדגים זקוקים למים רכים. טטרות ודיסקוסים למשל הם דגים של מים רכים. חצצים שלא מוגדרים כנטרלים עשויים מחומרים שמשחררים סידן למים, לקבלת מים קשים בעלי pH גבוה. מומלץ לקנות את החצצים השונים באריזות סגורות ומקוריות של חברות מוכרות, על מנת להבטיח שלא יוכנסו למים ריאגנטים מזיקים לצמחייה ולדגים.

באופן כללי, יש להתאים את העזרים לאקווריום המסוים שנבחר, ואנו נשמח לייעץ ולסייע לכם בעזרת המבחר הגדול של ציוד שמוחזק אצלנו.

 

תחזוקה שוטפת

החלפת מים באקווריום יכולה להתבצע בשתי צורות, בצורה ישירה או על-ידי החלפה ידנית של המים.
בצורה הישירה קודחים חור באקווריום באמצעותו נכנסים מים טריים מחברת מקורות, דרך מערכת פילטרים שכוללת מסנני פחם וסנן משקעים. יש להתקין ברז עם מחשב, שישלוט בהחלפת מים בכמות הנדרשת על פי נפח האקווריום. קידוח של פתח נוסף באחת מדפנות האקווריום יאפשר הוצאה של כמות קבועה של מים משומשים אחת ליום או אחת לשבוע. הצורה הישירה היא הצורה האידיאלית לשמירה על האיכות הטובה ביותר של מים, וכמובן חוסכת התעסקות בהחלפה הידנית של המים.

אחרת, ניתן להחליף את המים בצורה ידנית. מומלץ לבצע את ההחלפה אחת לשבוע, ואז לבצע החלפה של כעשרה אחוז מנפח המים באקווריום, או אחת לשבועיים, אז מוחלף כשליש מהנפח. ככל שהדגים רגישים יותר יש להעדיף משטר החלפות תכוף יותר. לדיסקוסים למשל, מומלץ להחליף את מי האקווריום בצורה יומיומית כאשר 5-10 אחוזים מנפח המים מוחלפים בכל פעם. כאשר הנפח המוחלף לא עולה על 10 אחוז, אין צורך בהוספה של חומרים לניטרול כלור/כלורמין. אם האחוז המוחלף גבוה יותר, מלבד שימוש בכימיקלים לניטרול, ניתן גם להעמיד את המים בכלי פתוח עם אבן אוויר לפרק זמן של לפחות יממ

 

מוכנים להקים אקווריום?

עשר הדברות למגדל המתחיל - ההמלצות שלנו

לקריאת המדריך

מדריכים נוספים

דילוג לתוכן