מדריך למחלות דגים נפוצות ואיך לטפל בהן
להכיר את הדגים
לכל דג יש טמפרטורה אופטימלית למחייתו. חריגה מתנאים אלה תכניס את הדג למצב עקה (סטרס), והוא יהפוך לרגיש יותר למחלות שונות. דג במצוקה עלול לפתח מחלות קשות הנגרמות על ידי טפילים, שעלולות להביא אף למותו. ערכים נוספים שמשפיעים על סביבת הדגים הם חומציות המים (ph), כאשר דגים שונים זקוקים לתנאי מחיה שונים.
על פי רוב, דגי הנוי שמשווקים לגידול פרטי הינם דגים בריאים. אחד מגורמי התחלואה החשובים הוא האכלת יתר של הדגים, שמשנה את הערכים של רמות האמוניה והניטריד במי האקווריום. גם במקרה זה הפרת האיזון בסביבת הגידול תכניס את הדג למצב עקה, והוא יהיה רגיש יותר לטפילים חיצוניים ופנימיים.
תנאי גידול שונים לדגים שונים
לדגי טטרות (Tetra) ולדיסקוסים (Discus)
אצל משפחות דגים אלו מומלץ להוריד את ph המים באמצעות הוספה של כבול למים באקווריום, ולהשתמש במים מזוקקים שהוצאו מהם המינרלים – מי אוסמוזה. מומלץ להשתמש בערכות ייעודיות למדידת רמות ה-pH, אותן ניתן לרכוש גם בחווה.
סקלארים (Scalar)
דגים אלו רגישים להעברת מקום, דהיינו מהחנות לאקווריום שבבית. בזמן העברתם יש להימנע מלהחזיק את הדגים בצפיפות גבוהה בתוך השקית, ולנהוג עמם בעדינות, בכדי למנוע חיכוך ונפילה של הקשקשים המגנים עליהם מפני זיהומים.
בוטיות (Botia)
דגים אלו לרב בעלי רגישות גבוהה לכימיקלים שונים שמוספים למים. בנוסף, הם גם זקוקים למקומות מסתור רבים בתוך האקווריום, אשר ניתן ליצור באמצעות דקורציית סלעים וגזעי סחף וקישוטים מלאכותיים.
מחלות נפוצות באקווריום
Ichthyophthirius או נקודות לבנות (Ichthyophthiriasis): מחלה שבה גוף הדג, הסנפירים והזימים מתכסים בנקודות לבנות בולטות. כל סוגי הדגים יכולים להידבק ולפתח את הנקודות הלבנות האופייניות. מחולל המחלה הוא הטפיל Ichthyophthrius multifiliis, שרוב מחזור החיים שלו מתרחש בתוך מאכסן דג. הטפיל ניזון מעור הדג, תוך שהוא חופר חללים סגורים בתוך בשר הדג.
בין הדגים הפגיעים יותר נמצאים הבוטיות (Botia) והסוורומים (Severum), שרגישותם עולה בעקבות ירידה בטמפרטורת המים, שעשויה להתרחש במהלך מעבר מקום. מלבד שימוש בתרופות של חברות מוכרות לטיפול במחלה, ניתן גם להעלות את טמפרטורת המים באקווריום ל-30°C למספר ימים. טמפרטורה זו צפויה להאיץ את מחזור החיים של הטפיל, שבסופו ינטוש את הדג. כמובן שלא כל סוגי הדגים יכולים לחיות בטמפרטורה גבוהה זו, ולכן הטיפול המוצע אינו מתאים להם. צמחי מים שרגישים לטמפרטורה גבוהה יש להעביר למיכל מים חלופי. כמו כן, היות ותכולת החמצן במים חמים נמוכה יותר, צריך לוודא שאין מחסור בחמצן.
דגים שהחלימו מהנקודות הלבנות הופכים למחוסנים, אולם בגלל שהם עשויים להיות נשאים של הטפיל, הם עלולים להעביר את המחלה אל דגים אחרים.
כדאי לחזור על הטיפול כעבור שבועים מהטיפול הראשון, על מנת להרוג טפילים חדשים שעשויים להימצא במים.
מדריכים נוספים
מדריך למחלות דגים נפוצות ואיך לטפל בהן
מאמר – על מחלות דגים נפוצות באקווריום ודרכי הטיפול.